Col fueu llegó la música, la sidra, la cerveza, otra vuelta les viandes, les dances y ofrecimientos al dios sol. Los amantes desapaecíen ente les solombres de los árboles y les árgomes. El calor yera intensu. El branu algamaba el so finxu cimeru. Les colleches taben a piques de recollese. El tiempu y el mundu yera bonal colos de la so triba, solo esperaben que los dioses siguieran siendo igual de bonales qu'hasta'l momentu.
La baxada ye preciosa, metiéndose más y más nel monte, con rincones máxicos.
- Aiu, nun camines enxamás delantre de mín, seique nun seya a siguite; enxamás nun camines detrás de mín, seique nun seya a esperate. Camina al mio llau y por favor sé'l mio compañeru. ¿Quies que t'acueya en mio casa? - pronunció Nunn.
- Sí, prestaríame abondo ser el to compañeru de camín y que m'acueyas na to casa pa formar una familia contigo.
Pasamos pol antiguu calce del ríu Toya, que dexa un pasadizu ente'l calizu llenu de felechos, lique, mofu y roques. Y fayes colgando de sitios inverosímiles de la roca.
Paga la pena parase a esfrutalo.
Cruciando’l pasadizu, alzamos un poco pela vera derecha del ríu, per un camín qu'acaba siendo empedrao.
Namás queda baxalo y atopar les ruines de la mina de la Toya, onde s'estrayía fierro, que tuvo n'activu nos años 20 del sieglu pasáu. Inclusive hai una bocamina, que nós nun atopamos.
- Nun sé cómo sois capaces de trabayar ehí dientro.
- Home, a too s'aveza ún, de toes maneres, cuando tamos dientro, allumamos con venceyos, ensin lluz sedría imposible trabayar. De toes maneres, lo peor nun ye pa poca lluz, ye la humedanza sobre too en dellos requexos.
- La verdá ye que vos almiro, dexáis la pelleya pa que la xente tenga material col que facer preseos y adornos.
- Caún trabaya no que puede, toos collaboramos al bien del clan.
A partir de les ruines, abandonamos el monte, y abre un enorme claro onde podemos ver un camín que va llevanos al puntu onde tenemos l'otru coche.
Solo queda recoyer el coche y xubir a recoyer el que tenemos nel mirador del Fitu. El vieyu trucu del nuesu fotógrafu favoritu Juanjo Arroxu, ye faer esta mesma Farturruta y esperar a qu'un alma caritativa lu xuba en coche hasta’l mirador. La otra opción ye xubir pel tramu de carretera los 4kms de vuelta, daqué que nun vos aconseyamos porque suel tener tráficu abondo, sobre manera en dómina turística.
Dende ellí fuimos a Gobiendes, a visitar la so ilesia perrománica, de finales del S IX, de la qu'apenes queda yá nada del prerrománicu por cuenta de les socesives reformes que tuvo a lo llargo los sieglos.
Tien unes vistes precioses dende la parte de tras.
Averamos caminando al pueblu, onde podéis atopar una xoya de l'arquitectura asturiana. Un horru de más de 200 años, que tien como Taza (la pieza que va ente la muela y la caxa l'horru) una vértebra de ballena.
Una alcordanza del pasáu balleneru de la zona, que les sos espediciones partíen del puertu de Llastres.
Dende ellí vamos a la Sablera la Griega, al restorán Vista Allegre. Un Hotel-Restorán a pie de playa, con unes vistes espectaculares, abiertu dende 1969.
Tien una terraza espectacular, que s'enllena pel branu, asina qu'acutái si podéis, cualesquier de les meses que tán al estremu.
Pa comer, cocina tradicional, mirando al mar, y, lo qu'acabó d'atraenos, foi que ganaron el concursu de la meyor fabada del mundu en 2016, y siempres tan ente los finalistes o semifinalistes.
Sentámonos 4 persones a comer na terraza. A españar. Empezamos con Moxones a la Marinera. Ración más bien escasa, pero de bona calidá, eso sí, con un mueyu que nun diz nada.
Navayes. Bones.
Calamares. Frescos. Aconseyólos el camareru. Y tenía razón. Lo meyor ensin dulda de los entrantes.
Pasamos a mayores, la Fabada. Merécense’l premiu. Bien bona. Faba entera, grande, nidia, pura mantega na boca.
El Compangu aparte. Bonu, sobre manera la morciella, casera.
De postre, pidimos pa compartir, Fritos de Lleche Cruxentes. Rellena d'arroz con lleche, cola masa cruxente. Brutales. Encantáronnos.
Souflé de Natielles Almendraes. Otra maravía. Como si fuera un donut.
Y Tiramisú. Bien ricu .
Pa beber, Escolinas 2018. De Monesteriu de Corias, de Cangas. Bien bonu. Tienen tamién sidra brut en carta.
Pagamos 45€ per cabeza. Con un par de botelles de vinu. Calamares, fabada y postres bonos. Gustónos. Para repetir.
Viesques máxiques úniques n'Europa, noveles precioses col so escritor lleéndonos estractos, taces de ballena y restoranes ganadores de la meyor fabada del mundu con vistes a la sablera. Pocu más pue pidise.
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