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Empezamos temporada de cates nel Vinoteo, y a lo grande, con una selección de los quesos finalistes y/o premiaos nel concursu Gourmet que se celebra en Madrid nel mes d'Abril. Para'l concursu escueyen los 15 meyores quesos d'España de cada tipu y darréu, tres una semifinal, nómense los 5 finalistes yá'l ganador. Hai 15 categoríes distintes, y nós probemos un quesu ganador o finalista de cada categoría. Una gociada.
Entre'l xuráu especialista tenemos la suerte de tener a Aitor Luis Vega, ún de los nuesos mayores espertos queseros, que nos foi esplicando los rellabicos del concursu y les característiques de cada quesu que tábamos probando. Al lláu d'él, Luis Angel. Un equipu perfectu.
Los vinos apurriolos Bodegues Gordonzello, bodega de la zona de Gordoncillo (Lleón), que nació de la unión de 101 viticultores coles mires de salvar les viñes de la zona. Un entamu popular, qu'adulces va tomando forma y que yá ta produciendo 1 millón de llitros añales, con dalgún vinu interesante y utilizando dalguna uva que nos resultará perfamiliar.
El primer vinu foi un Peregríno Albarín Blanco. 100% albarín blancu, uva autóctona asturiana que tamién llanten nesa zona de Lleón. Un vinu refrescante, bono de beber, con toque a fruta blanco, pera ... en ñariz, y en boca toques cítricos, inclusive a llima. Entra solo.
Empezamos col Meyor Quesu de Vaca Mozu. Castelo de Brañes, de Queixería Castelo, de Llugo. Quesu de pasta blando de lleche pasteurizao de vaca, con 1 selmana de curación. Ye un quesu DOP Cebreiro y tien una forma bien característica de fungu. En tosta, Ellaboren 150 quesos diariamente y pa que nun evolucionen, envasenlos al vaciu.
El Meyor Quesu de Vaca Curáu foi para'l Massimo de Rey Silo, asturianu. Nós probemos el segundu clasificáu, Cebreiro Maurecíu, de Quesería St. André, de Llugo. Hasta 120 díes de mauración de lleche pasteurizao de vaca. Tien corteza y recuérdanos al nuesu Rey Silo. Bien ricu. Único quesu curáu dientro la DOP Cebreiro.
Meyor Quesu de Cabra Nueva foi para Quesico Joven del Abuelo Pepe, de Murcia. Nós tomamos otru finalista, Moho Blancu Suerte Ampanera, de Suerte Ampanera CB, de Madrid. Ganadería propia y producción ecolóxica pa un quesu de cabra de lleche pasteurizao. Quesu tienro de testura cremosa, que gana al tomalo cola corteza (que ta recubierta con un mugor blancu). Meyor quesu d'España en 2011.
Camudamos al Pelegrino Rosado. Rosáu, 100% Prieto Picudu, con un pelín d'aguya y un toque a artimora. Nun namora.
Meyor Quesu de Cabra Curáu foi'l Maxorata Curáu Reserva Especial, de Grupu Ganaderos Fuerteventura. Lleche pasteurizao de cabra, pa un quesu de pasta prensada non cocida, con un toque grasu, testura cremosa y sabor a lleche. De los nuesos favoritos. Corteza con pimentón duce, que s'utilizaba de primeres p'ayudar nel caltenimientu del quesu y qu'agora caltiense pol so sabor carauterísticu.
Meyor Quesu Entemez foi para La Pastora de Grazalema Mezcla, de Cadiz. Y nós tomamos otru finalista, tamién de Cadiz, El Bosqueño, de Quesos El Bosqueño. Lleche cruo amiestu de cabra payoya y oveya grazalemeña, races autóctones de la zona. Producción bien pequena, de curación mediu y con un toque picante. Bien ricu.
Camudamos de vinu a la sorpresa de la nueche, Kyra. 100% albarín blancu (¿suénavos la uva? Pos tamién se llanta en Lleón). 9 meses de barrica en barriques de carbayu francés, sobre les sos propies enguedeyes, pa un vinu con muncha más potencia y estructura, pero que caltien la elegancia. Ensin dulda foi'l trunfador de la nueche. Son bien difíciles de consiguir porque namás tien una producción de 1000 botelles.
Quesu de Pasta Blando foi para Olavidia, de Quesos&Besos, en Guarromán, Xaén. Lleche pasteurizao de cabra, con 15 díes de mauración, corteza de mugor blancu debaxo de la cual hai un recubrimientu de ceniza, lo que-y da un toque importante vexetal y un sabor que nos recuerda enforma al yogur y a frutos secos. Buenísimo. Ganadería propia.
Quesu d'Oveya Semicurado ganolo Agerre-Buru Semu, de jose Luis Odriozola Lertxundi, de Guipuzcoa, pero probemos otru finalista, Abuelo Ruperto Semi, de Quesos d'Autor Ruperto, de Murcia. Lleche cruo d'oveya, para un quesu bien nidio con una mauración d'un añu.
Camudamos al tintu, Peregrino Tintu Roble. 100% Prieto Picudu. 2016, 6 meses de barrica. Importante toque afrutáu. Ta bien.
Quesu d'Oveya Curáu ganó Infernuko Gasna Curáu, de S.C. Kortaria Lekaroz, de Navarra. Pero probemos otru finalista, Quesar Curáu de Quesería Sarrianas, de Sarria, Llugo. Quesu de lleche d'oveya pasteurizao, con más de seis meses de mauración. El que probemos inda ta un poco nuevu.
Quesu d'Oveya Aneyu ganó Añejo los Cameros, de Lacteos Martínez, de Haro. Pero probemos otru finalista, Selección Especial 1605, de Quesería 1605, de Ciudá Real. Un manchegu estupendu, que pica un poco y termina duce. Con proteína que-y da esa testura que tanto nos gusta. Lleche cruo d'oveya 100% manchega. Nidiu, mantegosu, con 1 añu de mauración. La marca selección escueye los meyores quesos de la so quesería.
Camudamos al vinu duce pa los quesos azules, Dulce. Vinu natural dulce, ensin azucre añedida. 100% verdejo. Nun trunfa.
El meyor Quesu Azul foi un quesu asturiano, Peralzola, de Quesos la Peral, Illas. Lleche pasteurizao d'oveya. Únicu quesu azul d'oveya d'Asturies. Color blancu marfil con vetes azules pa un quesu azul ensin gluten bono de comer. Recuerda a un Roquefort francés.
Meyor Quesu Afumao ganólo Aizpea Afumáu, de Aizpea Y.Z., de Guipuzcoa. Nós probemos otru finalista, Don Crisanto, de Quesería Don Crisanto, de Villalba. Quesu de lleche pasteurizao de vaca, con una maduración d'entre 30 y 45 díes, forma de bala, afumáu con corteza d'abeduriu, cremosu, con un pelín de picante en boca y cremosu de testura.
Y acabamos col Meyor Quesu con Condimentos nel so Interior. Ganó Señoríu de Montelarreina Gran Reserva Gran Duque de Alba, de Lácteas Castellano Lleoneses S.A, de Zamora. Pero probemos Granizo, de La Rueda de Gabriel, d'Albacete. Lleche cruo de cabra, de cuayamientu llentu, amasáu a mano y afináu dos o trés selmanes. Testura blanda, untuosa y con sabor a yogur, nata y viña. Bien ricu.
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Empezamos temporada de cates nel Vinoteo, y a lo grande, con una selección de los quesos finalistes y/o premiaos nel concursu Gourmet que se celebra en Madrid nel mes d'Abril. Para'l concursu escueyen los 15 meyores quesos d'España de cada tipu y darréu, tres una semifinal, nómense los 5 finalistes yá'l ganador. Hai 15 categoríes distintes, y nós probemos un quesu ganador o finalista de cada categoría. Una gociada.
Entre'l xuráu especialista tenemos la suerte de tener a Aitor Luis Vega, ún de los nuesos mayores espertos queseros, que nos foi esplicando los rellabicos del concursu y les característiques de cada quesu que tábamos probando. Al lláu d'él, Luis Angel. Un equipu perfectu.
Los vinos apurriolos Bodegues Gordonzello, bodega de la zona de Gordoncillo (Lleón), que nació de la unión de 101 viticultores coles mires de salvar les viñes de la zona. Un entamu popular, qu'adulces va tomando forma y que yá ta produciendo 1 millón de llitros añales, con dalgún vinu interesante y utilizando dalguna uva que nos resultará perfamiliar.
El primer vinu foi un Peregríno Albarín Blanco. 100% albarín blancu, uva autóctona asturiana que tamién llanten nesa zona de Lleón. Un vinu refrescante, bono de beber, con toque a fruta blanco, pera ... en ñariz, y en boca toques cítricos, inclusive a llima. Entra solo.
Empezamos col Meyor Quesu de Vaca Mozu. Castelo de Brañes, de Queixería Castelo, de Llugo. Quesu de pasta blando de lleche pasteurizao de vaca, con 1 selmana de curación. Ye un quesu DOP Cebreiro y tien una forma bien característica de fungu. En tosta, Ellaboren 150 quesos diariamente y pa que nun evolucionen, envasenlos al vaciu.
El Meyor Quesu de Vaca Curáu foi para'l Massimo de Rey Silo, asturianu. Nós probemos el segundu clasificáu, Cebreiro Maurecíu, de Quesería St. André, de Llugo. Hasta 120 díes de mauración de lleche pasteurizao de vaca. Tien corteza y recuérdanos al nuesu Rey Silo. Bien ricu. Único quesu curáu dientro la DOP Cebreiro.
Meyor Quesu de Cabra Nueva foi para Quesico Joven del Abuelo Pepe, de Murcia. Nós tomamos otru finalista, Moho Blancu Suerte Ampanera, de Suerte Ampanera CB, de Madrid. Ganadería propia y producción ecolóxica pa un quesu de cabra de lleche pasteurizao. Quesu tienro de testura cremosa, que gana al tomalo cola corteza (que ta recubierta con un mugor blancu). Meyor quesu d'España en 2011.
Camudamos al Pelegrino Rosado. Rosáu, 100% Prieto Picudu, con un pelín d'aguya y un toque a artimora. Nun namora.
Meyor Quesu de Cabra Curáu foi'l Maxorata Curáu Reserva Especial, de Grupu Ganaderos Fuerteventura. Lleche pasteurizao de cabra, pa un quesu de pasta prensada non cocida, con un toque grasu, testura cremosa y sabor a lleche. De los nuesos favoritos. Corteza con pimentón duce, que s'utilizaba de primeres p'ayudar nel caltenimientu del quesu y qu'agora caltiense pol so sabor carauterísticu.
Meyor Quesu Entemez foi para La Pastora de Grazalema Mezcla, de Cadiz. Y nós tomamos otru finalista, tamién de Cadiz, El Bosqueño, de Quesos El Bosqueño. Lleche cruo amiestu de cabra payoya y oveya grazalemeña, races autóctones de la zona. Producción bien pequena, de curación mediu y con un toque picante. Bien ricu.
Camudamos de vinu a la sorpresa de la nueche, Kyra. 100% albarín blancu (¿suénavos la uva? Pos tamién se llanta en Lleón). 9 meses de barrica en barriques de carbayu francés, sobre les sos propies enguedeyes, pa un vinu con muncha más potencia y estructura, pero que caltien la elegancia. Ensin dulda foi'l trunfador de la nueche. Son bien difíciles de consiguir porque namás tien una producción de 1000 botelles.
Quesu de Pasta Blando foi para Olavidia, de Quesos&Besos, en Guarromán, Xaén. Lleche pasteurizao de cabra, con 15 díes de mauración, corteza de mugor blancu debaxo de la cual hai un recubrimientu de ceniza, lo que-y da un toque importante vexetal y un sabor que nos recuerda enforma al yogur y a frutos secos. Buenísimo. Ganadería propia.
Quesu d'Oveya Semicurado ganolo Agerre-Buru Semu, de jose Luis Odriozola Lertxundi, de Guipuzcoa, pero probemos otru finalista, Abuelo Ruperto Semi, de Quesos d'Autor Ruperto, de Murcia. Lleche cruo d'oveya, para un quesu bien nidio con una mauración d'un añu.
Camudamos al tintu, Peregrino Tintu Roble. 100% Prieto Picudu. 2016, 6 meses de barrica. Importante toque afrutáu. Ta bien.
Quesu d'Oveya Curáu ganó Infernuko Gasna Curáu, de S.C. Kortaria Lekaroz, de Navarra. Pero probemos otru finalista, Quesar Curáu de Quesería Sarrianas, de Sarria, Llugo. Quesu de lleche d'oveya pasteurizao, con más de seis meses de mauración. El que probemos inda ta un poco nuevu.
Quesu d'Oveya Aneyu ganó Añejo los Cameros, de Lacteos Martínez, de Haro. Pero probemos otru finalista, Selección Especial 1605, de Quesería 1605, de Ciudá Real. Un manchegu estupendu, que pica un poco y termina duce. Con proteína que-y da esa testura que tanto nos gusta. Lleche cruo d'oveya 100% manchega. Nidiu, mantegosu, con 1 añu de mauración. La marca selección escueye los meyores quesos de la so quesería.
Camudamos al vinu duce pa los quesos azules, Dulce. Vinu natural dulce, ensin azucre añedida. 100% verdejo. Nun trunfa.
El meyor Quesu Azul foi un quesu asturiano, Peralzola, de Quesos la Peral, Illas. Lleche pasteurizao d'oveya. Únicu quesu azul d'oveya d'Asturies. Color blancu marfil con vetes azules pa un quesu azul ensin gluten bono de comer. Recuerda a un Roquefort francés.
Meyor Quesu Afumao ganólo Aizpea Afumáu, de Aizpea Y.Z., de Guipuzcoa. Nós probemos otru finalista, Don Crisanto, de Quesería Don Crisanto, de Villalba. Quesu de lleche pasteurizao de vaca, con una maduración d'entre 30 y 45 díes, forma de bala, afumáu con corteza d'abeduriu, cremosu, con un pelín de picante en boca y cremosu de testura.
Y acabamos col Meyor Quesu con Condimentos nel so Interior. Ganó Señoríu de Montelarreina Gran Reserva Gran Duque de Alba, de Lácteas Castellano Lleoneses S.A, de Zamora. Pero probemos Granizo, de La Rueda de Gabriel, d'Albacete. Lleche cruo de cabra, de cuayamientu llentu, amasáu a mano y afináu dos o trés selmanes. Testura blanda, untuosa y con sabor a yogur, nata y viña. Bien ricu.
A la fin, apueste entre tolos asistentes para saber cuál de tolos quesos que probemos foi'l ganador final del concursu, y foi Olavidia, de Quesos y Besos, de Guarromán, como nun podía ser d'otra manera con esi nome. Bien ricu.
¡Vuelven les prebes del Vinoteo, tean sollertes qu'en curtiu va haber más!
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