Web: https://www.cantillon.be/
Instagram: [@brasseriecantillon] https://www.instagram.com/brasseriecantillon/
Preciu: 7€
Comentarios: Siempres asociamos la cerveza belga a la cerveza trapense (o d'abadía), cerveces rubies o tostaes, d'alta fermentadura, y qu'afortunadamente adulces fueron ganando terrén y hasta atopamos les más famoses nos supermercaos. Hailes meyores y peores, pero siempres ye un placer tomase una Duvel, una Orval o una San Bernardus, y meyor na so tierra, onde cualesquier cafetería, restorán y tienda de la esquina tien mínimu 10 referencies d'elles (¿vamos aprender dalgún día a faer lo mesmo?).
Pero güei venímosvos a falar d'una cerveza dafechu distinto, que ye maraviyosa, que nun ye conocida fora de l'ambiente cervecero, que tien una producción pequena, dafechu artesanal, que ye la cerveza propio de Bruxeles y que -amás-, ye una cerveza para los idreros: la cerveza llámbica.
Pero, ¿qué ye una cerveza llámbica? hasta 1860, en que Pasteur fixo descubrimientos importantes sobre'l lleldu, toles cerveces yeren de fermentadura natural, ye de dicir, ensin inocular lleldu "madre" (como'l pan) a la cerveza y namás col enfotu de los formientos selvaxes presentes nel ambiente. Según la Universidá de Lovaina, identificáronse na fermentadura d'una cerveza llámbica de la zona 100 cepes distintes de lleldu, 27 de bacteries acétiques y 38 de bacteries lláctiques, que provoquen que se dea la fermentadura perfecta en barriques de carbayu o castañal. Con éses, una cerveza llámbica sigue ellaborándose d'esta manera.
Una cerveza puede ellaborase les vegaes que faiga falta a lo llargo l'añu, a diferencia del ciclu la sidra yá'l vinu. Sacantes les cerveces tipu lámbiques. Cantillon namás ellabora cerveza na dómina fría de l'añu por cuenta que neses dómines ye cuando s'atopen los formientos nel aire necesarios para la so fermentadura.
L'enfriamientu faise en barriques pequenes o medianes de carbayu o castañal. Vieyes, porque a diferencia del vinu, nun se precisa qu'apurra la madera, namás oxixenación. Y realízase cola barrica abierta, d'ende la importancia de l'ambiente.
Tres trés o cuatro selmanes, yá pueden cerrar los toneles, onde van permanecer mínimu 1 añu. A diferencia del vinu o la sidra, nun se rellenen los toneles para compensar la evaporación. Escaecévos de máquines modernes, ambiente industrial o procesos automatizaos, en Cantillón pára'l tiempu y l'ellaboración faise de forma manual, y namás mientres unos meses al añu. Dempués la cerveza lo único que precisa ye mimu y reposu.
Para ellaborar el so productu final, Cantillón Gueuze, el maestru cerveceru entemez cerveces llámbiques d'ún, dos y trés años. La cerveza nuevo apurre l'azucre necesario para la champanización en botella y la de trés, elegancia. Esti amiestu, faise por aciu un trasiegu idénticu al de nuesos llagares (anque a diferencia de la nuesa sidra natural, esta cerveza penerase). A la fin, tenemos un productu en botella con corchu, aceda, con un toque amargosu y con una complexidá maraviyosa. Ye un sabor que va sosprender dafechu y que va maraviar a los sidreros por esa acidez tan característica de la mazana asturiana.
Otra forma d'ellaboración tradicional de la zona ye con frutes de la rexón. La conocida como Cerveza Kriek, con guindes, artimores y uves. Pel branu entemécense 500l de cerveza llámbica con 150kg de fruta. Maceren unos 3 meses y darréu, añedese llámbica moza para l'apurra necesariu d'azucre para la champanización. Penerase y s'embotella. L'amiestu d'ácidu de la llámbica col dulzor de la fruta fai d'elles unes cerveces más "fáciles" de beber que la Gueuze.
Como interés, sospriende ver les barriques llenes de teles d'araña. La fermentadura atrai a numberosos insectos y como se nieguen a utilizar nengún elementu que nun seya natural (como insecticides), la presencia d'arañes ye afayadiza pa caltenelos a raya. Cualesquier inspector de sanidá asturianu echaría les manes a la cabeza, pero ensin dulda, el procedimientu furrula.
La cerveza embotellase con un tapón de corchu natural y caltiense en reposu horizontalmente una media de trés años (echái cuentes, amiestu de lámbicas de 3,2 y 1 añu y otros 3 años en botella. Mínimu 4 años d'ellaboración para 1 botella). En bodega tienen unes 80000 botelles, y una producción añal tan solo de 2500 hectollitros.
Nun ye una cerveza barato, pero'l so procesu d'ellaboración tampoco la ye. N'Asturies tenemos la suerte de tener distribución direuta cola fábrica gracies a Andrés Torres del Lúpulo Feroz, polo que vas atopar cerveza Cantillon en cualesquier de les nueses cerveceríes especializaes. Amás, tienen un formatu de 75cl perfectu para compartir dos persones. Y tenemos la gran suerte d'esfrutala a un preciu muncho más baratu qu'en Bélxica (cuesta unos 10€ en Bruseles ya inclusive 12€ en Gante). Equí un botellín de 37,5cl de Cantillón Geuze cuesta unos 8€.
Tienen un montón de variedaes de cerveza nel mercáu (con artimora, con uves blanques de tipu muscat, con uva negra merlot, con albaricoques, namás llámbica de 3 años, con maceración en fríu de flores seques de Sureau ...) anque falamos de les que vas atopar más fácilmente n'Asturies. Si tenéis oportunidá, probáiles, son increíbles.
Y esa acidez fai que sía perfecta para la gastronomía. Si podéis faevos con una botella, y entemecela con un bon Cabrales o Gamonéu. Esi amiestu ta al altor de la nuesa sidra de xelu. Espectacular.
Si vais a Bruseles, merez la pena la visita a la fábrica de Cantillón, y más nestos meses onde amás, tán ellaborando la cerveza. Dan un papel y una pequena introducción, yá'l paséu peles sos instalaciones -dafechu artesanales-, faceislo al abertal. Acabes con una degustación de les sos cerveces, una llámbica "base" y una Gueuze, anque si podéis, probái dalguna de les sos especialidaes rares.
Paga la pena.
Pero güei venímosvos a falar d'una cerveza dafechu distinto, que ye maraviyosa, que nun ye conocida fora de l'ambiente cervecero, que tien una producción pequena, dafechu artesanal, que ye la cerveza propio de Bruxeles y que -amás-, ye una cerveza para los idreros: la cerveza llámbica.
Pero, ¿qué ye una cerveza llámbica? hasta 1860, en que Pasteur fixo descubrimientos importantes sobre'l lleldu, toles cerveces yeren de fermentadura natural, ye de dicir, ensin inocular lleldu "madre" (como'l pan) a la cerveza y namás col enfotu de los formientos selvaxes presentes nel ambiente. Según la Universidá de Lovaina, identificáronse na fermentadura d'una cerveza llámbica de la zona 100 cepes distintes de lleldu, 27 de bacteries acétiques y 38 de bacteries lláctiques, que provoquen que se dea la fermentadura perfecta en barriques de carbayu o castañal. Con éses, una cerveza llámbica sigue ellaborándose d'esta manera.
Una cerveza puede ellaborase les vegaes que faiga falta a lo llargo l'añu, a diferencia del ciclu la sidra yá'l vinu. Sacantes les cerveces tipu lámbiques. Cantillon namás ellabora cerveza na dómina fría de l'añu por cuenta que neses dómines ye cuando s'atopen los formientos nel aire necesarios para la so fermentadura.
L'enfriamientu faise en barriques pequenes o medianes de carbayu o castañal. Vieyes, porque a diferencia del vinu, nun se precisa qu'apurra la madera, namás oxixenación. Y realízase cola barrica abierta, d'ende la importancia de l'ambiente.
Tres trés o cuatro selmanes, yá pueden cerrar los toneles, onde van permanecer mínimu 1 añu. A diferencia del vinu o la sidra, nun se rellenen los toneles para compensar la evaporación. Escaecévos de máquines modernes, ambiente industrial o procesos automatizaos, en Cantillón pára'l tiempu y l'ellaboración faise de forma manual, y namás mientres unos meses al añu. Dempués la cerveza lo único que precisa ye mimu y reposu.
Para ellaborar el so productu final, Cantillón Gueuze, el maestru cerveceru entemez cerveces llámbiques d'ún, dos y trés años. La cerveza nuevo apurre l'azucre necesario para la champanización en botella y la de trés, elegancia. Esti amiestu, faise por aciu un trasiegu idénticu al de nuesos llagares (anque a diferencia de la nuesa sidra natural, esta cerveza penerase). A la fin, tenemos un productu en botella con corchu, aceda, con un toque amargosu y con una complexidá maraviyosa. Ye un sabor que va sosprender dafechu y que va maraviar a los sidreros por esa acidez tan característica de la mazana asturiana.
Otra forma d'ellaboración tradicional de la zona ye con frutes de la rexón. La conocida como Cerveza Kriek, con guindes, artimores y uves. Pel branu entemécense 500l de cerveza llámbica con 150kg de fruta. Maceren unos 3 meses y darréu, añedese llámbica moza para l'apurra necesariu d'azucre para la champanización. Penerase y s'embotella. L'amiestu d'ácidu de la llámbica col dulzor de la fruta fai d'elles unes cerveces más "fáciles" de beber que la Gueuze.
Como interés, sospriende ver les barriques llenes de teles d'araña. La fermentadura atrai a numberosos insectos y como se nieguen a utilizar nengún elementu que nun seya natural (como insecticides), la presencia d'arañes ye afayadiza pa caltenelos a raya. Cualesquier inspector de sanidá asturianu echaría les manes a la cabeza, pero ensin dulda, el procedimientu furrula.
La cerveza embotellase con un tapón de corchu natural y caltiense en reposu horizontalmente una media de trés años (echái cuentes, amiestu de lámbicas de 3,2 y 1 añu y otros 3 años en botella. Mínimu 4 años d'ellaboración para 1 botella). En bodega tienen unes 80000 botelles, y una producción añal tan solo de 2500 hectollitros.
Nun ye una cerveza barato, pero'l so procesu d'ellaboración tampoco la ye. N'Asturies tenemos la suerte de tener distribución direuta cola fábrica gracies a Andrés Torres del Lúpulo Feroz, polo que vas atopar cerveza Cantillon en cualesquier de les nueses cerveceríes especializaes. Amás, tienen un formatu de 75cl perfectu para compartir dos persones. Y tenemos la gran suerte d'esfrutala a un preciu muncho más baratu qu'en Bélxica (cuesta unos 10€ en Bruseles ya inclusive 12€ en Gante). Equí un botellín de 37,5cl de Cantillón Geuze cuesta unos 8€.
Tienen un montón de variedaes de cerveza nel mercáu (con artimora, con uves blanques de tipu muscat, con uva negra merlot, con albaricoques, namás llámbica de 3 años, con maceración en fríu de flores seques de Sureau ...) anque falamos de les que vas atopar más fácilmente n'Asturies. Si tenéis oportunidá, probáiles, son increíbles.
Y esa acidez fai que sía perfecta para la gastronomía. Si podéis faevos con una botella, y entemecela con un bon Cabrales o Gamonéu. Esi amiestu ta al altor de la nuesa sidra de xelu. Espectacular.
Si vais a Bruseles, merez la pena la visita a la fábrica de Cantillón, y más nestos meses onde amás, tán ellaborando la cerveza. Dan un papel y una pequena introducción, yá'l paséu peles sos instalaciones -dafechu artesanales-, faceislo al abertal. Acabes con una degustación de les sos cerveces, una llámbica "base" y una Gueuze, anque si podéis, probái dalguna de les sos especialidaes rares.
Paga la pena.
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