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Ferpel

Señes: Carretera al Puerto - Ortigueira
Teléfonu: 985 473 285



Calidá: 5/5
Preciu: 75€





Comentarios: Pa munchos asturianos, cuando nos falaben d'Ortigueira, siempres pensábamos nes ríes altes de Coruña yá'l so famosu festival intercélticu, pero apenes nada sabíamos de la Ortigueira asturiana, bien cerca de Navia. Un pueblín costeru preciosu, con un puertu recoyíu y un faru pa perdese hores güeyando'l Cantábricu.


Na parte alta del pueblu atópase asitiáu Ferpel Gastronómicu, una preciosa casona de dos plantes reformada. Terraza. Na parte de baxo la mesa que toos deseyamos, alta pa 6 persones, onde Elio cocina directamente de la plancha al to platu, y que s'atopa temporalmente zarrada por mor del Coronavirus.


Cocina.


Y en el pisu de riba, el comedor. Ampliu, con ventanales grandes y un techu de madera precioso. Una gociada.


Les vistes a Ortigueira yá'l Cantábricu, faen el restu.


Tienen carta y un Menú Degustación "Evolución". Pidimos el menú. Cuesta 58€.


Empezamos colos aperitivos, Mantega Casera. Nidia. Bien rica.


Colos panes, entró xenial. De maíz y centenu. Caseros.


Rapón de Maíz con Muil Afumáu. El rapón ye una torta salada de maíz típica del occidente asturianu. La orixinal lleva tocín, cebolla y la berza embaxu. La versión de Elio ye con muil afumáu. Perbon contraste.


Versión de Raba de Calamar. Un cruxente de corteza de gochu, pero con sabor a calamar. Bien bonu.


Pasamos a los platos. Llombu de Sardina Marinada. Lleva un puntín de vinagre de Xerez nel estremu superior esquierdu. El tomate ye caseru, y nótase, y la sardina trescálalo tou. Ta buenísima.


Vieira yá'l so Coral. Un espectáculu. Vieira enorme, col puntu perfeutu de plancha, sobro una base de mueyu d'anguila afumada, con un toque picante. Maraviyosa.


Pulpu Llacáu. Otru espectáculu. Pulpu perfeutu, col guisu de la so propia cabeza, pero nun mueyu casi con testura de mermelada. Amiestu de testures ya intensidaes de sabores.


Semifrío de Foie, Crema de Boletus y Trufa. ¿Dixi yá una maravía? Trufenlu con trufa de branu ellí mesmu, abondosamente, porques gracies. Ye un semifrío, la crema ta caliente yá'l foie non, lo que fai un contraste xenial. La crema tien un toque picante. Y lleva güeves de trucha.


Manes de Gochu. Un tacu de manes de gochu con llangostín. Grasientu y pa comer (y zucar) colos deos. Bien bonu.


Carpacho Vexetal. Xugamos a les cosadielles cola camarera (atención bien bona) p'aldovinar de qué ta fecho'l carpaccio. Y ye sandía. Deshidratada y vuelta a hidratar. Con un toque de parmesanu. Platu refrescante pa recuperar un pocu del ritmu que llevábamos. Gana'l dulce.


Saramollete y Xelatina de Callos. Madremiadelamorhermoso. Si a ún de los mios pexes favoritos, a éstes, enorme,  pónes-y un mueyu de callos nuna cantidá tan pequena que consiga que nun se pierda la elegancia, yá se convierte nun platu pa l'alcordanza. Xenial.


Acabamos los platos (llenos) col Cruxente de Gochucu Asturcelta. Base de castaña de Bual. Yá'l gochucu ta increíble, cruxente y per dientro la carne desfaise. Brutal.


Pasamos a los postres. Traínos ún de cada, pa compartir. Tarta de Quesu Cremoso. De les meyores que probé. Perfecta.


Y Ganache de Chocolate y Xeláu de Mandarina. Un postre más "normal". Ricu.


Pa beber, Recaredo Intens Rosat Brut Nature 2015. Secu y ensin acidez. Bien.


Lo que mos dexó ablucaos foi que, ente más de 100 referencies de la so carta de vinos, nun esista NIN UNA SOLA referencia asturiana. Debíamos ser los únicos asturianos del salón, y entiendo que munches persones que vienen equí quieren probar los nuesos productos, y nin siquier ufiertalos. Amás con una cocina tan asturiana, con productos asturianos, inclusive recuperando tradiciones casi olvidadadas. Nun lo entiendo.


Quitando esti detalle. Comida maraviyosa, mirando al Cantábricu en vistes y nel platu. Y cuando el Cantábricu nun te da la carne, xires y mires escontra la maravía del interior qu'ufierta l'occidente asturianu. Pagamos 150€.


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