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El Ferroviario - Txogitxgu

Señes: Gascona 5 - Oviedo / Uviéu
Teléfonu: 985 225 215


Facebook: https://www.facebook.com/elferroviario/
Instagram: [@el.ferroviario] https://instagram.com/el.ferroviario



Comentarios: Embutíos el Cuco volvió entamar otra clase maestra con ún de los parrilleros más famosos del norte de la península, Imanol Jaca.  De l'anterior clase maestra, fai un par d'años, falámosvos equí. Esta vegada n'El Ferroviariu.


El local quedó pequeñu pa curiosos y hosteleros qu'averaron a comprobar cómo debe faese correchamente una bona chuleta. Lo primero, ye la materia primo, ensin la que, por muncho talentu que tengamos, nun vamos poder llograr una bon resultau final.


Pa ello, Txogitxu escueye les meyores carnes de vaca vieya gallega y asturiana (y munches que nos vienden como gallegues, siguen siendo asturianes) y llevenles a la so parrilla. Por tanto, tamos falando que cuando comemos carne tgoxitxu, podemos afirmar que nun altu porcentaxe, tamos comiendo carne asturiano. Curiosu, ¿non?


Una vegada escoyida la carne, na parrilla, Imanol cuntónos que corta la chuleta con 4 o 5cm d'anchu. De xacíu, templada unes hores fora del frigoríficu. Pon a 200ºC na parrilla. 3 o 4 minutos, turra por una llau, da-y la vuelta, pon-y sal gorda normal de supermercáu nel llau fechu. Ruste l'otru llau otros 3 o 4 minutos. Saca la carne del fueu, solmena con un golpe pa que salte'l sal, y la carne ta llista pa sirvir.


Pa sirvila, failo en bandexes blanques calecíes a 60ºC pa que la chuleta caltenga la temperatura pero nun empiece a cocer. Y lo mesmo colos platos onde va comer la chuleta.


¿Paez fácil, non? Pos nun lo ye. Son munchos años d'esperiencia engarrándose con munches chuletes hasta llograr esi nivel d'excelencia.


Imanol reinvindica la cultura gastronómica vasca alredor de la parrilla. Y presta abondo escuchalo y velo. Pero hemos de reinvindicar la nuesa cultura gastronómica asturiana alredor de nueses mesmes carnes. Tenemos la materia primo, y agora, yá sí, los maestros parrilleros que consiguen, al traviés de los nuesos productos, carnes o pexes, llevanos a mundos de fartones indescribibles.


Qu'esti tipu d'eventos sirva pa eso.


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