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Reinauguración Naguar

Direición: Avenida Galicia, 20 - Oviedo / Uviéu
naguar: v. Pasar o tener muncha gana de [daqué]. El neñu nagua por dir col tíu al circu. 2 Criar agua na boca [por ganes de comer, de beber]. 3 Ablucar, plasmar. 4 Atascar, trabar [el molín por haber muncha agua]. 5 Enllenar [d’agua una tierra]. || A naguar, ente agua [un alimentu pa qu’amoyente].



Comentarios: Naguar siempres foi un llocal que nos prestó enforma.  Asitiáu nuna cai d'abolengu d'Uviéu, siempres llucho por caltener el perfeutu equilibriu ente innovación y tradición, apostando pol productu asturianu calidable.


Ayeri presentáronnos el so nuevu conceutu, con una nueva decoración, dafechu distinta a l'anterior, retayando la barra y ameyorando la sensación d'amplitú del llocal. Ye ciertu que la zona del comedor taba estremada, pero que la barra ocupara tou un llateral del restorán, faía abondo incómodu tomar daqué, y más nun local que suel tar enllenu.



Amás, agora predomina'l blancu, nun llocal que, pal mio gustu, yera demasiáu escuru, y hai una nueva zona pa picotiar daqué rápidu. Ye un local, que col mesmu espaciu, gana espaciu.


Pero'l cambéu nun ye namás na decoración. Cuando un cocineru busca "reinventase" suel entamar grandes viaxes p'atopar la inspiración, Pedro Martino fízolo por Asturies y atopó tou lo que precisaba, productu artesanu calidable y orixinal que conxuga l'Asturies más tradicional cola más innovadora. Xente nuevo apostando pela tierra y lluchando por ella.


Ayer Pedro presentónos 4 los pegollos onde piensa sofitar la so cocina, dalgunu más conocíu y otros desconocíos, pero pergrandes descubrimientos. Asina, tuvimos la ocasión de conocer al famosu Quesu Rey Silo, afuega'l pitu de lleche crudo de vaca. Amás, Pascual presentónos en primicia un esperimentu que tán faciendo cola mantequilla.


Siguimos con ún de los descubrimientos de la nueche, Miel Artesano Asturiano Outurelos, d'Ibias. Un artesanu qu'estrema'l so miel en función del tipu flor que polinicen sos abeyes. Pudimos decantar delles mieles, estremando toques más duces, más amargosos, más esplosivos ... en función de les flores que polinizaran. Gorbizu (Uz), Carbayu, Castañal ... Un luxu de miel, que Pedro va ufiertar tastiala siempres como postre.


Llegó la vegada la carne, Carnes de la Barguera presentónos una Xata Asturiana calidable, nes sos variedaes d'Asturiana los Valles y Asturiana la Montaña. Carne de Cangas de Narcea, que vienden tola so producción fora, salvu agora, nel Naguar. Cuntáronnos qu'el 50% de la calidá l'animal depende la so alimentación, y l'otru 50% l'estress del animal a la hora morrer. Asina, curiando estos factores ellos producen productos calidables que pudimos tastiar darréu.


Y pa rematar, la xoya la corona, el Gochín AsturCelta d'ACGA (Asociación de Criadores de Gochos AsturCelta). Moisés esplicónos tol procesu de recuperación del Gochu autóctonu asturianu, cuntándonos que ye la raza de gochu más antigua d'Europa y que tuvo a puntu d'escastase con 7 animales. Afortunadamente, consiguieron recuperalo y agora presenten un productu d'alta calidá, con unos animales que viven nel monte comiendo castañes, ablanes ..., ricos n'Omega 3. Pudimos ver la grasa infiltrada y probar la calidá de la so carne na posterior degustación.


Darréu a les esplicaciones, pudimos averanos a cada artesanu y afondar en tolos sos productos, mientres Pedro y'l so equipu nun paraben de danos a probar los sos productos, Croqueta de Pil-Pil al Bacaláu, Croqueta Cremosa de Picadiellu, Tortu de Maíz con Xel de Picadiellu y Cabrales, Gochucu AsturCelta confitáu con Mazana Osmotizada'n Sidra de Xelu Panizales y Crema d'Arroz con Lleche con Xeláu de Miel d'Ibias Outurelos. Hai que probar esi menú degustación seya como seya.


Y ye que'l restorán va cuntar con una carta de tapes pa picar daqué, platos y dos menús degustación, un menú Oríxenes Tradición y un menú Oríxenes Degustación. Nun tardaremos en dir probalos.


¡Gracies fonderes a toos per una gran nueche!


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